Usein kysyttyä työeläkkeestä

Mikä työeläke on?

Työeläke on tekemästäsi työstä kertyvää eläkettä tulevan varalle. Työeläke kertyy kaikista työurasi aikaisista ansioista.

Lisää aiheesta mikä työeläke on

Kuinka paljon minulle on kertynyt työeläkettä?

Työeläkeotteessa on kerrottu viime vuoden loppuun mennessä kertyneen eläkkeesi määrä. Otteessa on myös tiedot kaikista tähän mennessä eläkettä kerryttäneistä ansioistasi.

Lisää työeläkeotteesta

Mistä saan oman työeläkeotteeni?

Saat sähköisen työeläkeotteesi kirjautumalla verkkopankkitunnuksilla joko oman työeläkelaitoksesi verkkosivuilla tai Työeläke.fi:ssä. Kirjautumispainikkeen löydät Työeläke.fi:n kaikilta sivuilta.

Voit pyytää työeläkeotteen myös puhelimitse omasta työeläkelaitoksestasi tai Eläketurvakeskuksesta puh. 029 411 2110.

Mistä tiedän, mikä on oma työeläkelaitokseni?

Selvitä oma työeläkelaitoksesi Työeläke.fi:ssä. Kirjaudu verkkopankkitunnuksilla Siirry työeläkelaitoksesi palveluun -painikkeesta. Löydät painikkeen Työeläke.fi:n kaikilta sivuilta.

Olen jäämässä vuorotteluvapaalle. Mistä saan selvitettyä, täyttyykö vapaaseen vaadittava työhistoria?

Työttömyyskassat ja Kela käyttävät työeläkeotetta laskiessaan vuorotteluvapaata hakevan työhistorian pituuden. Voit tarkistaa työeläkeotteesi kirjautumalla joko oman työeläkelaitoksesi verkkosivuilla tai Työeläke.fi:ssä. Kirjautumispainikkeen löydät palvelun kaikilta sivuilta.

Jos tarvitset apua työhistorian laskemisessa, ota yhteyttä työttömyyskassaasi. Jos et kuulu työttömyyskassaan, sinua auttaa Kela.

Lisää työeläkeotteesta

Milloin voin jäädä vanhuuseläkkeelle?

Voit jäädä työeläkelakien mukaiselle vanhuuseläkkeelle aikaisintaan oman ikäluokkasi alimmassa vanhuuseläkeiässä. Alin vanhuuseläkeikäsi määräytyy syntymävuotesi perusteella.

Lisää vanhuuseläkkeestä

Olen kuullut, että voin hakea eläkkeestäni osan maksuun jo ennen kuin jään kokonaan vanhuuseläkkeelle. Milloin se onnistuu?

Voit jäädä osittaiselle vanhuuseläkkeelle, kun olet täyttänyt 61 vuotta. Osittaiselle vanhuuseläkkeelle siirtyessäsi voit valita, otatko kertyneestä eläkkeestäsi maksuun 25 vai 50 prosenttia. Maksettavaa eläkkeen osaa pienennetään pysyvästi, jos otat sen maksuun ennen omaa vanhuuseläkeikääsi.

Lisää osittaisesta vanhuuseläkkeestä

Olen pitkäaikaistyötön, voinko jo hakea vanhuuseläkkeeni maksuun?

Jos olet syntynyt vuonna 1957 tai aiemmin ja saanut työttömyyspäivärahaa 500 päivän jälkeen myös lisäpäiviltä, voit halutessasi hakea vanhuuseläkkeesi jo 62 vuoden iässä.

Lisää ikääntyneiden työttömyysturvasta

Miten haen vanhuuseläkettä?

Kätevin tapa hakea eläkettä on verkkopankkitunnuksilla toimiva sähköinen eläkkeen hakemispalvelu. Palvelu löytyy lähes kaikkien eläkelaitosten verkkosivuilta ja Työeläke.fi:stä.

Vaihtoehtoisesti voit hakea vanhuuseläkettä paperilomakkeella tai verkossa täytettävällä ja tulostettavalla lomakkeella (7001).

Lisää vanhuuseläkkeen hakemisesta

Lasteni toinen vanhempi menehtyi, mistä saan lapsilleni ja itselleni toimeentuloa?

Leskelle ja lapsille maksettava perhe-eläke turvaa toimeentulon perheenhuoltajan kuoltua.

Työeläkkeenä maksettavaan perhe-eläkkeeseen on tietyin edellytyksin oikeus

  • alle 18-vuotiaalla lapsella
  • leskellä ja
  • entisellä puolisolla.

Avoliitossa olevalla ei ole leskeneläkeoikeutta.

Lisää lesken ja lapsen perhe-eläkkeestä

Miten haen työkyvyttömyyseläkettä?

Useimpien työeläkelaitosten verkkosivuilla työkyvyttömyyseläkkeen hakeminen onnistuu sähköisesti. Tarkista, onko oman eläkelaitoksesi verkkosivuilla sähköinen hakemispalvelu käytössä.

Voit hakea työkyvyttömyyseläkettä myös paperilomakkeella tai verkossa täytettävällä ja tulostettavalla lomakkeella (7002). Samalla hakemuksella voit hakea työkyvyttömyyseläkettä sekä työeläkejärjestelmästä että Kelasta.

Lisää työkyvyttömyyseläkkeen hakemisesta

Työkykyni on heikentynyt, en tunne itseäni täysin työkykyiseksi. Mistä voisin saada apua?

Kuntoutus voisi tukea sinua selviytymään työssäsi. Voit keskustella terveydentilastasi yhdessä työnantajan ja työterveyshuollon kanssa. Tietoja kuntoutuksesta voit kysyä myös oman työeläkelaitoksesi kuntoutusneuvojalta. Tarvittaessa sinut ohjataan jatkoselvityksiin ja kuntoutukseen.

Lisää kuntoutuksesta