Usein kysyttyä työeläkkeestä

Työeläke on tekemästäsi työstä kertyvää eläkettä tulevan varalle. Työeläke kertyy kaikista työurasi aikaisista ansioista.

Lisää aiheesta mikä työeläke on

Työeläkeotteella on tiedot kaikista tähän mennessä eläkettä kartuttaneista ansioistasi. Tuleva eläkkeesi pohjautuu otteen tietoihin.

Jos sinulla ei ole Suomalaisia pankkitunnuksia, voit pyytää työeläkeotteen omasta työeläkelaitoksestasi tai puhelimitse Eläketurvakeskuksesta, puh. 029 411 2110.

Lisää työeläkeotteesta

Saat sähköisen työeläkeotteesi kirjautumalla verkkopankkitunnuksilla joko oman työeläkelaitoksesi verkkosivuilla tai Työeläke.fi:ssä. Kirjautumispainikkeen löydät Työeläke.fi:n kaikilta sivuilta.

Jos sinulla ei ole suomalaisia pankkitunnuksia, voit pyytää työeläkeotteen omasta työeläkelaitoksestasi tai puhelimitse Eläketurvakeskuksesta, puh. 029 411 2110.

Lisää työeläkeotteesta

Selvitä oma työeläkelaitoksesi Työeläke.fi:ssä. Kirjaudu verkkopankkitunnuksilla Siirry työeläkelaitoksesi palveluun -painikkeesta. Löydät painikkeen Työeläke.fi:n kaikilta sivuilta.

Työttömyyskassat ja Kela käyttävät työeläkeotetta laskiessaan vuorotteluvapaata hakevan työhistorian pituuden. Voit tarkistaa työeläkeotteesi kirjautumalla joko oman työeläkelaitoksesi verkkosivuilla tai Työeläke.fi:ssä. Kirjautumispainikkeen löydät palvelun kaikilta sivuilta.

Jos tarvitset apua työhistorian laskemisessa, ota yhteyttä työttömyyskassaasi. Jos et kuulu työttömyyskassaan, sinua auttaa Kela.

Lisää työeläkeotteesta

Voit jäädä työeläkelakien mukaiselle vanhuuseläkkeelle aikaisintaan oman ikäluokkasi alimmassa vanhuuseläkeiässä. Alin vanhuuseläkeikäsi määräytyy syntymävuotesi perusteella.

Lisää vanhuuseläkkeestä

Voit saada osittaista vanhuuseläkettä, kun olet syntynyt 1963 tai aiemmin ja täyttänyt 61 vuotta. Alaikäraja nousee vuonna 1964 syntyneillä 62 vuoteen ja sitä nuoremmilla asteittain ylöspäin. Tarkista oma ikärajasi Työeläke.fi:n etusivun Tarkista eläkeikäsi -laskurista.

Osittaiselle vanhuuseläkkeelle siirtyessäsi voit valita, otatko kertyneestä eläkkeestäsi maksuun 25 vai 50 prosenttia. Maksettavaa eläkkeen osaa pienennetään pysyvästi, jos otat sen maksuun ennen omaa vanhuuseläkeikääsi.

Lisää osittaisesta vanhuuseläkkeestä

Kyllä voit. Osittainen vanhuuseläke ei estä työttömyysturvaetuuden saamista eikä osittaista vanhuuseläkettä vähennetä työttömyyspäivärahan tai työmarkkinatuen määrästä. Työttömyyspäiväraha määräytyy normaalisti työttömyyttä edeltävän työskentelyn perusteella.

Työmarkkinatukeen osittainen vanhuuseläke voi vaikuttaa niissä harvinaisemmissa tapauksissa, joissa työmarkkinatukea maksetaan tarveharkinnan perusteella. Karttuneen työeläkkeen määrä ja osittainen vanhuuseläke on silloin hyvin pieni, eikä osittaista vanhuuseläkettä kannata ottaa.

Kätevin tapa hakea eläkettä on verkkopankkitunnuksilla toimiva sähköinen eläkkeen hakemispalvelu. Palvelu löytyy lähes kaikkien eläkelaitosten verkkosivuilta ja Työeläke.fi:stä.

Vaihtoehtoisesti voit hakea vanhuuseläkettä paperilomakkeella tai verkossa täytettävällä ja tulostettavalla lomakkeella (7001).

Lisää vanhuuseläkkeen hakemisesta

Jos olet tehnyt työtä vanhuuseläkkeen aikana, hae tästä työstä kertynyttä uutta eläkettä täytettyäsi 68 vuotta. Sinun täytyy itse hakea eläkkeen rinnalla kertynyt eläke, sillä se ei ala automaattisesti. Tee tällöin uusi vanhuuseläkehakemus eläkettäsi maksavaan työeläkelaitokseen.

Lisää vanhuuseläkkeen hakemisesta

Leskelle ja lapsille maksettava perhe-eläke turvaa toimeentulon perheenhuoltajan kuoltua.

Työeläkkeenä maksettavaan perhe-eläkkeeseen on tietyin edellytyksin oikeus

  • alle 20-vuotiaalla lapsella
  • aviopuolisolla
  • avopuolisolla
  • entisellä puolisolla.

Lisää lesken ja lapsen perhe-eläkkeestä

Arvion työkyvyttömyyseläkkeestäsi saat omasta työeläkelaitoksestasi.

Lisää työkyvyttömyyseläkkeestä

Useimpien työeläkelaitosten verkkosivuilla työkyvyttömyyseläkkeen hakeminen onnistuu sähköisesti. Tarkista, onko oman eläkelaitoksesi verkkosivuilla sähköinen hakemispalvelu käytössä.

Voit hakea työkyvyttömyyseläkettä myös paperilomakkeella tai verkossa täytettävällä ja tulostettavalla lomakkeella (7002). Samalla hakemuksella voit hakea työkyvyttömyyseläkettä sekä työeläkejärjestelmästä että Kelasta.

Lisää työkyvyttömyyseläkkeen hakemisesta

Kuntoutus voisi tukea sinua selviytymään työssäsi. Voit keskustella terveydentilastasi yhdessä työnantajan ja työterveyshuollon kanssa. Tietoja kuntoutuksesta voit kysyä myös oman työeläkelaitoksesi kuntoutusneuvojalta. Tarvittaessa sinut ohjataan jatkoselvityksiin ja kuntoutukseen.

Lisää kuntoutuksesta