Työ ja eläke Suomessa

Jos olet ulkomaalainen ja töissä Suomessa, työstäsi kertyy eläkettä aivan samalla tavoin kuin suomalaisellekin. Työnantaja ottaa sinulle työeläkevakuutuksen ja pidättää työntekijän eläkemaksun suoraan palkastasi. Jos toimit yrittäjänä, sinun pitää järjestää eläkevakuutus itse haluamastasi työeläkeyhtiöstä. Kaikki vakuutettu työ kerryttää eläkettä työskentelyn pituudesta riippumatta.

Samat säännöt koskevat myös turvapaikanhakijoita. Työnantajan on vakuutettava Suomessa työskentelevä turvapaikanhakija, vaikka hän ei olisi saanut vielä myönteistä oleskelulupapäätöstä. Myöskään henkilötunnuksen puuttuminen ei ole este.

Suomessa kertynyt eläke maksetaan kaikkialle – myös ulkomaille, jos muutat pois Suomesta. Ansaittu eläketurva säilyy, vaikka työpaikka vaihtuu tai yritystoiminta päättyy.

Tarkista kertynyt eläkkeesi

Voit tarkistaa Suomessa kertyneen eläkkeesi omasta työeläkelaitoksestasi tai Eläketurvakeskuksesta. Jos sinulla on suomalaisen pankin verkkotunnukset, voit tarkistaa tietosi verkossa tämän sivuston Tarkista työeläkeotteesi -palvelulla.

Tarkista työeläkeote

Työeläkeote voidaan toimittaa ulkomailla asuvalle puhelinpyynnön perusteella, jos ulkomaan osoite löytyy Suomen väestörekisteristä. Muussa tapauksessa voit tilata työeläkeotteen kirjallisesti osoitteesta: Eläketurvakeskus, 00065 Eläketurvakeskus, Finland tai faksilla numerosta +358 9 148 1172. Ilmoita kirjeessä henkilötietosi, Suomen henkilötunnus sekä osoitteesi ja allekirjoita pyyntösi.

A1-todistuksen hakeminen rajat ylittävästi

Tietoa A1-todistuksen hakemisesta rajat ylittävästi saat Eläketurvakeskuksesta, puh. 029 411 2110 tai sähköpostilla ulkomaanasiat(at)etk.fi. Asumisperusteisesta sosiaaliturvasta saat tietoa Kelasta.

Katso muut yhteydenottotavat sekä Eläketurvakeskuksen palveluajat yhteystiedoista

Ilmoitus eläkettä koskevasta olosuhdemuutoksesta

Jos henkilökohtaisissa olosuhteissasi tulee muutos, jolla voi olla vaikutusta Suomesta saamaasi eläkkeeseen, ota yhteys eläkettä maksavaan työeläkelaitokseen. Tällainen olosuhdemuutos on esimerkiksi työnteon aloittaminen, kun kyseessä on henkilö, joka saa työkyvyttömyyseläkettä. Vastaavasti perhe-eläkettä saavalla leskellä avioituminen voi vaikuttaa maksussa olevaan eläkkeeseen.


Tämä verkkosivu on osa Euroopan komission Your Europe -portaalia. Löysitkö etsimäsi? Anna palautetta!

Your Europe