Työ ja eläke Suomessa

Jos olet ulkomaalainen ja töissä Suomessa, työstäsi kertyy eläkettä aivan samalla tavoin kuin suomalaisellekin. Työnantaja ottaa sinulle työeläkevakuutuksen ja pidättää työntekijän eläkemaksun suoraan palkastasi. Jos toimit yrittäjänä, sinun pitää järjestää eläkevakuutus itse haluamastasi työeläkeyhtiöstä.

Samat säännöt koskevat myös turvapaikanhakijoita. Työnantajan on vakuutettava Suomessa työskentelevä turvapaikanhakija, vaikka hän ei olisi saanut vielä myönteistä oleskelulupapäätöstä. Myöskään henkilötunnuksen puuttuminen ei ole este.

Suomessa kertynyt eläke maksetaan kaikkialle – myös ulkomaille, jos muutat pois Suomesta. Ansaittu eläketurva säilyy, vaikka työpaikka vaihtuu tai yritystoiminta päättyy.

Tarkista kertynyt eläkkeesi

Voit tarkistaa Suomessa kertyneen eläkkeesi omasta työeläkelaitoksestasi tai Eläketurvakeskuksesta. Jos sinulla on suomalaisen pankin verkkotunnukset, voit tarkistaa tietosi verkossa tämän sivuston Tarkista työeläkeotteesi -palvelulla.

Suomeen lähetetyt työntekijät

Suomeen lähetetyt työntekijät saattavat olla vakuutettuja omassa lähtömaassaan. Tällöin heitä ei vakuuteta erikseen Suomen työeläkelakien mukaan.