Työ ja eläke Suomessa

Jos olet ulkomaalainen ja töissä Suomessa, työstäsi kertyy eläkettä aivan samalla tavoin kuin suomalaisellekin. Työnantaja ottaa sinulle työeläkevakuutuksen ja pidättää työntekijän eläkemaksun suoraan palkastasi. Jos toimit yrittäjänä, sinun pitää järjestää eläkevakuutus itse haluamastasi työeläkeyhtiöstä. Kaikki vakuutettu työ kerryttää eläkettä työskentelyn pituudesta riippumatta.

Samat säännöt koskevat myös turvapaikanhakijoita. Työnantajan on vakuutettava Suomessa työskentelevä turvapaikanhakija, vaikka hän ei olisi saanut vielä myönteistä oleskelulupapäätöstä. Myöskään henkilötunnuksen puuttuminen ei ole este.

Suomessa kertynyt eläke maksetaan kaikkialle – myös ulkomaille, jos muutat pois Suomesta. Ansaittu eläketurva säilyy, vaikka työpaikka vaihtuu tai yritystoiminta päättyy.

Tietyin edellytyksin ulkomailta Suomeen tulevalle voidaan myös maksaa Kelan kansaneläkettä tai takuueläkettä.

Lisätietoa Kelasta

Tarkista kertynyt eläkkeesi

Voit tarkistaa Suomessa kertyneen eläkkeesi omasta työeläkelaitoksestasi tai Eläketurvakeskuksesta. Jos sinulla on suomalaisen pankin verkkotunnukset, voit tarkistaa tietosi verkossa tämän sivuston Tarkista työeläkeotteesi -palvelulla.

Tarkista työeläkeote 

Ulkomailla asuva voi pyytää työeläkeotteen omasta eläkelaitoksesta tai puhelimitse Eläketurvakeskuksesta. Työeläkeotteen voi myös tilata kirjallisesti osoitteesta: Eläketurvakeskus, 00065 Eläketurvakeskus, Finland. Ilmoita kirjeessä nimesi, Suomen henkilötunnuksesi sekä osoitteesi ja allekirjoita pyyntösi.

Suomen eläkkeen hakeminen ja nykyinen asuinmaa

Suomen eläkettä haetaan eri tavoin riippuen siitä, missä maassa asut eläkettä hakiessasi. Jos asut EU/ETA-maassa, Iso-Britanniassa, Sveitsissä tai maassa, jonka kanssa Suomella on sosiaaliturvasopimus, jätä eläkehakemus asuinmaasi eläkelaitokseen. Asuinmaasi eläkelaitos toimittaa hakemuksen Suomeen.

Jos asut maassa, jonka kanssa Suomella ei ole sosiaaliturvasopimusta, tai jos asut Kiinassa, täytä Suomen kansallinen hakemuslomake. Palauta hakemuksesi Eläketurvakeskukseen tai siihen työeläkelaitokseen, jossa sinut oli Suomessa viimeksi työeläkevakuutettu.

Lue tarkemmin miten haet työeläkkeen Suomesta ulkomaille

A1-todistuksen hakeminen rajat ylittävästi

Tietoa A1-todistuksen hakemisesta rajat ylittävästi saat Eläketurvakeskuksesta, puh. 029 411 2110 tai sähköpostilla ulkomaanasiat(at)etk.fi. Asumisperusteisesta sosiaaliturvasta saat tietoa Kelasta.

Katso muut yhteydenottotavat sekä Eläketurvakeskuksen palveluajat yhteystiedoista

Ilmoitus eläkettä koskevasta olosuhdemuutoksesta

Jos henkilökohtaisissa olosuhteissasi tulee muutos, jolla voi olla vaikutusta Suomesta saamaasi eläkkeeseen, ota yhteys eläkettä maksavaan työeläkelaitokseen. Tällainen olosuhdemuutos on esimerkiksi työnteon aloittaminen, kun kyseessä on henkilö, joka saa työkyvyttömyyseläkettä. Vastaavasti perhe-eläkettä saavalla leskellä avioituminen voi vaikuttaa maksussa olevaan eläkkeeseen.


Tämä verkkosivu on osa Euroopan komission Your Europe -portaalia. Löysitkö etsimäsi? Anna palautetta!

Your Europe