Vanhuuseläkkeen hakuohje

Voit hakea vanhuuseläkettä 63–68-vuotiaana vuonna 2017. Samalla hakemuksella voit hakea vanhuuseläkettä sekä työeläkejärjestelmästä että Kelasta.

Kätevin tapa hakea eläkettä on pankkitunnuksilla toimiva sähköinen eläkkeen hakemispalvelu. Verkossa tehty sähköinen hakemus nopeuttaa hakemuksen käsittelyä. Aloita hakeminen Hae eläkettä -painikkeesta. Sinut ohjataan eteenpäin joko työeläkelaitoksesi tai Työeläke.fin hakemispalveluun.

Ennen kuin kirjaudut hakemispalveluun, selvitä pankkitilitietosi, joita kysytään hakemuksessa. Nämä tiedot löydät esimerkiksi tiliotteestasi.

Vaihtoehtoisesti voit hakea vanhuuseläkettä paperilomakkeella tai verkossa täytettävällä ja tulostettavalla lomakkeella (7001).

Ennen kuin vanhuuseläkkeesi voi alkaa, työsuhteesi pitää olla päättynyt. Työsuhde pitää irtisanoa työehtosopimuksen mukaista irtisanomisaikaa noudattaen.

Vanhuuseläkkeen voi hakea takautuvasti kolmelta hakemiskuukautta edeltäneeltä kuukaudelta.

Jos haet vanhuuseläkettä myös ulkomailta, sinun on täytettävä ja lähetettävä hakemuksen liitteeksi tarvittava lomake, liite U, erikseen paperiversiona.

Vanhuuseläkkeen ikärajat

Vanhuuseläkeiän alarajaa nostetaan portaittain vuoden 2017 jälkeen. Ensimmäinen ikäluokka, jonka eläkeikä nousee, on 1955 syntyneet. He voivat jäädä vanhuuseläkkeelle 63 vuoden ja 3 kuukauden iässä vuonna 2018. Seuraavan ikäluokan eläkeikä on 63 vuotta ja 6 kuukautta.

Poikkeuksena ammatillinen eläkeikä

Julkisilla aloilla työskentelevillä voi olla ammatillinen eläkeikä, jolloin he voivat saada vanhuuseläkkeen jo ennen 63 vuoden ikää.

Alemmat ammatilliset eläkeiät nousevat eläkeuudistuksen yhteydessä vaiheittain niin, että vuonna 2018 ammatillisen eläkeikänsä täyttäville tulee 3 kk korotusta eläkeikään, vuonna 2019 eläkeikänsä täyttäville puolestaan 6 kk korotusta jne. Jos nyt voimassa oleva eläkeikä täyttyy vuonna 2016 tai 2017, eläkeikä säilyy ennallaan.

Hae erikseen eläkeläisenä ansaitsemasi eläke

Jos olet tehnyt töitä vanhuuseläkkeen rinnalla, voit hakea työstä karttuneen työeläkkeen maksuun 68-vuotiaana. Tee tällöin uusi vanhuuseläkehakemus, niin saat tilillesi myös eläkkeellä karttuneen työeläkkeen.