Työskentely eläkkeellä

Voit aloittaa uuden työsuhteen tai toimia yrittäjänä, kun olet eläkkeellä. Jos teet samaan aikaan työtä ja sinulle maksetaan eläkettä, kertyy työansioistasi uutta eläkettä 1,5 % vuodessa aina vakuuttamisvelvollisuuden yläikärajaan asti.

Jos käyt töissä eläkkeellä ollessasi, tarvitset erillisen verokortin palkkaa varten.

Lue lisää eläkkeen maksamisesta ja verotuksesta

Jos toimit yrittäjänä vanhuuseläkkeellä, YEL-vakuutus on sinulle vapaaehtoinen. Eläketty kertyy yrittäjille työtulon perusteella.

Lue lisää yrittäjän eläketurvasta

Vanhuuseläkkeen rinnalla karttuneen eläkkeen saat hakemuksesta maksuun vakuuttamisvelvollisuuden ylärajalla, joka on:

  • 68 vuotta, vuonna 1957 ja ennen syntyneillä
  • 69 vuotta, vuosina 1958–1961 syntyneillä
  • 70 vuotta, vuonna 1962 ja sen jälkeen syntyneillä.

Vanhuuseläkkeen hakuohjeeseen

Jos harkitset ansiotyön tekemistä työkyvyttömyyseläkkeellä ollessasi, selvitä työeläkelaitoksestasi, kuinka paljon voit ansaita. Vanhuuseläkkeen rinnalla voit työskennellä vapaasti ilman tulorajoja.

Jos harkitset ansiotyön tekemistä työkyvyttömyyseläkkeellä ollessasi, selvitä työeläkelaitoksestasi, kuinka paljon voit ansaita. Voit kuitenkin aina ansaita 837,59 euroa kuukaudessa, vaikka henkilökohtainen ansaintarajasi olisi pienempi.

Työkyvyttömyyseläkkeen rinnalla voit ansaita korkeintaan 40 % eläkettä edeltävästä ansiotasosta. Osatyökyvyttömyyseläkkeellä ansaintaraja on 60 %.

Eläkkeen aikana tekemistäsi töistä karttuu uutta eläkettä. Saat nämä karttuneet eläkkeet maksuun sitten, kun työkyvyttömyyseläkkeesi muuttuu vanhuuseläkkeeksi. Tätä uutta karttunutta eläkettä sinun pitää hakea erikseen.

Eläkkeen voi jättää lepäämään

Työkyvyttömyyseläkkeen voi myös jättää lepäämään kokonaan työjakson ajaksi. Eläke voi olla lepäävänä kerrallaan vähintään kolme kuukautta ja enintään kaksi vuotta. Eläke voidaan myös muuttaa osatyökyvyttömyyseläkkeeksi.