Espanjasta eläkettä saavat voivat todistaa elossa olonsa uudella mobiilisovelluksella

Espanjan eläkeviranomainen, Instituto Nacional de la Seguridad Social (INSS), tarjoaa ulkomailla asuville eläkkeensaajille perinteisen paperisen elossaolotodistuksen korvaavaa Vivess-mobiilisovellusta. Mobiilisovelluksella voi jatkossa hoitaa vuosittaisen elossa olonsa todistamisen.

Elossaolotodistus pitää toimittaa INSS:lle vuosittain 1.1.–31.3. Jos elossa oloaan ei vahvista, eläkkeen maksaminen Espanjasta katkeaa. Elossaolotodistus pyydetään vuosittain Espanjan ulkopuolella asuvilta eläkkeensaajilta, jotta INSS saa eläkkeensaajan ajankohtaiset ajantasaiset osoitetiedot ja varmistaa, että eläkettä ei vahingossa makseta jo edesmenneelle eläkkeensaajalle.

INSS on tiedottanut ulkomailla asuvia eläkkeensaajiaan uudesta mobiilisovelluksesta kirjeitse. Mobiilisovellukseen pääsee kirjautumaan kirjeellä kerrotulla tapausnumerolla. Mobiilisovellus antaa heti vahvistuksen siitä, että tieto on otettu vastaan.

Mobiilisovelluksen lisäksi elossa olonsa voi vahvistaa edelleen Digi- ja väestöviranomaisen asiointipalvelusta saatavalla elossaolotodistuksella tai asuinmaan viranomaisen (Digi- ja väestötietovirasto tai Eläketurvakeskus) vahvistamalla kirjeellä. Todistus toimitetaan siihen INSS:n paikalliskassaan, joka maksaa eläkkeen.

Lisätietoja antaa INSS. Voit kysyä lisätietoja myös Eläketurvakeskuksen asiakaspalvelusta puhelimitse tai Suomi.fi-viestillä. Huomioithan, että Eläketurvakeskuksella ei ole asiakaspalvelupistettä eikä näin ollen mahdollisuutta vahvistaa eläkkeensaajan elossa oloa henkilökohtaisella käynnillä.

 Lisätietoa:

Lisää ajankohtaisia