Skip Ribbon Commands
Skip to main content
Työstäsi kasvaa työeläke
EläkesanastoOhjeetSivukarttaPalauteYhteystiedot

Ulkomaan eläkkeen hakeminen

Ulkomaan eläkkeen hakeminen on yksinkertaista. Eläketurvakeskus (ETK) toimittaa hakemuksesi ulkomaille, mikäli hakemuksesi koskee yhtä tai useampaa seuraavista maista:
  • EU- ja ETA-maat
  • Sveitsi
  • Maat, joiden kanssa Suomella on kahdenvälinen sosiaaliturvasopimus.

Tefi_ulkomaan_eläkek_490_kartta.jpg

EU:n sosiaaliturva-asetukset ja sosiaaliturvasopimukset takaavat eläkkeiden maksamisen maasta toiseen. Nämä maat on merkitty yllä olevaan karttakuvaan oranssilla värillä. Esimerkiksi Ruotsissa, Italiassa, USA:ssa tai Kanadassa ansaittu eläke maksetaan sinulle Suomeen.

Ulkomaan eläkeoikeus perustuu yleensä työskentelyyn

Ulkomailta saa eläkettä yleensä vain siellä tapahtuneen työskentelyn perusteella. Pelkän asumisen perusteella eläkettä voi saada Pohjoismaista, Alankomaista, Kanadasta, Australiasta ja Israelista. Täydentävää, vähimmäisturvan takaavaa eläkettä ei kuitenkaan yleensä makseta maasta toiseen.

Eläkepäätökset kunkin maan oman lainsäädännön mukaan

Kukin maa tekee eläkepäätöksensä oman lainsäädäntönsä mukaan. Vaikka sinulle myönnettäisiin Suomesta esimerkiksi työkyvyttömyyseläke, sitä ei välttämättä myönnetä toisesta EU/ETA- tai sosiaaliturvasopimusmaasta. Tästä huolimatta sinulla saattaa myöhemmin olla oikeus kyseisen maan työkyvyttömyys- tai vanhuuseläkkeeseen.

Hakemusten käsittelyajat vaihtelevat

Eläkehakemusten käsittelyaika ulkomailla vaihtelee noin puolesta vuodesta useaan vuoteen. ETK ei voi nopeuttaa asiasi käsittelyä ulkomailla. Voit halutessasi itse olla yhteydessä suoraan ulkomaan eläkelaitokseen eläkeasiasi etenemisestä.

Ulkomaan eläkkeen verotus

Ulkomailta maksettavan eläkkeen verotus vaihtelee. Suomen verottajan Kansainvälinen henkilöverotus -palvelusta saat tietoa ulkomailta saatujen tulojen verotuksesta.
Verottajan palvelun puhelinnumero on 020 697 024.
  • Eläkeiät vaihtelevat eri maissa
  • Eläkkeellä ollessa huomioitavaa
  • Eläkkeen maksu Suomeen
  • Ulkomaan eläke ja Suomen etuudet
 
9.7.2014 © tyoelake.fi
Tulosta sivuSivun alkuun