Skip Ribbon Commands
Skip to main content
Työstäsi kasvaa työeläke
EläkesanastoOhjeetSivukarttaPalauteYhteystiedot

Ulkomaan eläkkeen hakeminen

Voit hakea EU/ETA- ja sosiaaliturvasopimusmaista ansaittua eläkettä samalla hakemuksella kuin Suomen eläkkeitä. Liitä hakemukseen Liite U, johon täydennetään tiedot ulkomailla olosta ja työskentelystä.

Huomioithan, että ulkomailta maksettava eläke voi vaikuttaa Suomen etuuksiin. Ennen kuin haet eläkettä, tarkista tilanne omalta kohdaltasi. Lisätietoa saat Eläketurvakeskuksesta.

Liite U täytettävä huolellisesti

Liite U on syytä täyttää huolellisesti. Annetut tiedot ovat lähtökohtana eläkeoikeuden selvittämiselle ulkomailla. Liitä mukaan kopiot ulkomaan työskentelyä koskevista asiakirjoista, kuten työtodistuksista sekä ulkomaan vakuutusnumero (henkilötunnusta vastaava).

Eläkkeet sopimusmaista

Eläkkeen hakeminen EU-/ETA-maista sekä maista, joiden kanssa Suomella on kahdenvälinen sosiaaliturvasopimus, on nykyisin yksinkertaista. Kun hakija asuu Suomessa, Eläketurvakeskus toimittaa hakemuksen sopimusmaihin.

Eläkepäätös tehdään jokaisessa maassa kyseisen maan lainsäädännön mukaan. Vaikka saisitkin Suomesta työkyvyttömyyseläkettä, sitä ei välttämättä myönnetä toisesta EU-/ETA-maasta.

Sosiaaliturvasopimukset takaavat eläkkeiden maksamisen sopimusmaasta toiseen. Esimerkiksi Suomessa asuvan sveitsiläisen eläke maksetaan Suomeen. Suomalaisen USA:ssa tai Kanadassa ansaitsema eläke maksetaan Suomeen, jos hakija asuu Suomessa. Myös EU:n ja ETA:n alueella eläkkeet maksetaan maasta toiseen.

Eläkkeet sopimuksettomista maista

Sosiaaliturvasopimusten ulkopuolelle jää vielä lukuisa joukko maita, joista eläkkeitä ei välttämättä makseta Suomeen. Eläkeoikeuden selvittäminen ja eläkkeen hakeminen näistä maista jää hakijan itsensä huolehdittavaksi.

Lisätietoja ulkomaan eläkkeiden hakemisesta saat Eläketurvakeskuksesta.

Sisäiset linkit: Eläkkeen hakemislomakkeet
Ulkoiset linkit: Eläkkeen hakeminen ulkomailta -esite, Eläketurvakeskus - Yhteystiedot

 
29.1.2014 © tyoelake.fi
Tulosta sivuSivun alkuun