Ruotsi lopettaa takuueläkkeen maksamisen ulkomaille vuodenvaihteessa

Ruotsi on päättänyt lopettaa vuonna 1938 tai myöhemmin syntyneiden garantipensionin eli takuueläkkeen maksamisen Suomeen 1.1.2023 alkaen. Ruotsin eläkeviranomainen, Pensionsmyndigheten, on lähettänyt syyskuussa kirjeen niille henkilöille, joita tuleva muutos koskee. Muutos ei vaikuta Suomen työeläkkeen maksuun, mutta voi vaikuttaa joidenkin takuueläkkeen saajien Kelan etuuksiin.

Ruotsi on päättänyt lopettaa joidenkin takuueläkkeiden maksamisen ulkomaille 1.1.2023 lähtien. Päätös koskee vuonna 1938 ja sitä myöhemmin syntyneitä, jotka saavat Ruotsin takuueläkettä tai perhe-eläkettä (garantipension till omställningspension). Jos sinulla on oikeus Ruotsin takuueläkkeeseen syyskuussa 2022, voit saada sitä vuoden loppuun asti.

Takuueläkkeen maksaminen ei lopu henkilöiltä, jotka ovat syntyneet vuonna 1937 tai sitä aiemmin. Lopetuspäätös ei koske myöskään leskeneläkkeen lisäksi maksettavaa takuueläkettä (garantipension till änkepension). Sen maksaminen jatkuu normaalisti.

Takuueläkkeen loppuminen ei vaikuta työeläkkeisiin, joita maksavat Pensionsmyndigheten tai ruotsalaiset työmarkkinaeläkelaitokset. Pensionsmyndighetenin myöntämiä työeläkkeitä (inkomstpension, premiepension, inkomstpensionstillägg, tilläggspension) ja työmarkkinaeläkelaitosten eläkkeitä maksetaan Ruotsin ulkopuolelle kuten aiemminkin. Takuueläkkeen maksun loppumisella ei ole vaikutusta myöskään Suomesta maksettavaan työeläkkeeseen.

Pensionsmyndigheten lähetti syyskuun lopussa takuueläkkeen saajille kirjeen, jossa kerrotaan takuueläkkeen lopettamisesta. Varsinainen päätös maksun lopettamisesta lähetetään asiakkaille joulukuussa.

Tarkista oikeutesi Kelan muihin etuuksiin

Jos olet syntynyt vuonna 1938 tai myöhemmin ja sinulle maksetaan takuueläkettä Ruotsista sekä saat Kelasta takuueläkettä tai ylimääräistä rintamalisää, jossa Ruotsin takuueläke on huomioitu tulona, täytyy nämä Kelan etuudet tarkistaa.

Voit hakea Kelan etuutta tai etuuden tarkistamista sähköisesti OmaKelassa (www.kela.fi/omakela). Kirjautumiseen tarvitset verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenteen tai sähköisen henkilökortin. Voit jättää hakemuksen myös suullisesti soittamalla Kelaan tai lähettämällä hakemuslomakkeen Kelaan. Hakemuksen liitteeksi täytyy toimittaa selvitys mahdollisista ulkomailta maksettavista eläkkeistä vuonna 2023, kun selvitys on saatavilla.

Jos olet syntynyt vuonna 1937 tai aikaisemmin ja saat Ruotsista takuueläkettä, sinun ei tarvitse tehdä mitään. Takuueläkkeen maksu jatkuu kuten aiemminkin.

Puhelinnumerot Kelaan

  • Kelan eläkeasiat 020 692 202 (ulkomailta +358 20 692 202), numerossa palvellaan ma–pe klo 9–16
  • Kelan kansainväliset tilanteet 020 634 0200 (ulkomailta +358 20 634 0200), numerossa palvellaan ma–pe klo 10–15

Hakemuslomakkeet Kelan verkkopalvelussa

 

Lue lisää:

Tämä uutinen on tehty Kelan 30.9.2022 julkaiseman uutisen pohjalta: Ruotsi lopettaa takuueläkkeen maksamisen ulkomaille vuodenvaihteessa.

Lisää ajankohtaisia