Ruotsi jatkaa takuueläkkeen maksamista Suomeen näillä näkymin vuoden 2022 loppuun asti

Ruotsi saattaa lopettaa takuueläkkeen eli garantipensionin maksamisen ulkomaille ensi vuoden alussa. Eläkettä saavien ei toistaiseksi tarvitse tehdä mitään. Muutos ei vaikuta työeläkkeiden maksamiseen.

Ruotsin hallitus esittää, että takuueläkkeen (garantipension) maksamista jatketaan EU- ja Eta-maihin sekä Sveitsiin tämän vuoden loppuun asti.

EU-tuomioistuin antoi vuonna 2017 ennakkoratkaisun, jonka Ruotsi tulkitsi niin, että takuueläkettä ei enää tarvitse maksaa ulkomaille. Maksamista on kuitenkin jatkettu tilapäisen lainsäädännön perusteella. Ensin takuueläkettä päätettiin maksaa tämän vuoden syyskuun loppuun asti.

Nyt takuueläkkeen maksaminen ulkomaille jatkuu siis vielä tämän vuoden, jos Ruotsin eduskunta hyväksyy hallituksen esityksen.

Eläkettä saavien ei tarvitse tehdä mitään

Eläketurvakeskus ja Kela seuraavat tilannetta ja tekevät yhteistyötä Ruotsin eläkeviraston, Pensionsmyndighetenin, kanssa. Mahdollisia vaikutuksia Kelan eläkkeisiin ja muihin Kelan etuuksiin selvitetään. Vaikutuksista uutisoidaan heti, kun muutokset selviävät. Toistaiseksi sinun ei asiakkaana tarvitse tehdä mitään.

Takuueläkettä koskeva mahdollinen muutos ei vaikuta työeläkkeiden maksamiseen. Pensionsmyndighetenin maksamat työeläkkeet (inkomstpension, premiepension, inkomstpensionstillägg, tilläggspension) ja muiden eläkelaitosten maksamat eläkkeet maksetaan edelleen Ruotsin ulkopuolellekin.

Lue lisää:
Pensionsmyndighetenin suomenkieliset sivut
Pensionsmyndighetenin ruotsinkieliset sivut

Tämä uutinen on tehty Kelan 31.5.2022 julkaiseman uutisen pohjalta: Ruotsi jatkaa takuueläkkeen maksamista Suomeen näillä näkymin vuoden 2022 loppuun asti (Kela.fi)

Lisää ajankohtaisia