Ruotsin eläkeotteet lähetetään jälleen tammi-helmikuussa

Ruotsin lakisääteistä eläketurvaa koskeva eläkeote on nimeltään orange kuvert eli oranssi kirjekuori. Eläkeote lähetetään kaikille vuonna 1938 ja sen jälkeen syntyneille henkilöille, jotka ovat oikeutettuja Ruotsin eläkkeeseen. Kirjeen saaminen edellyttää myös, että omat ajankohtaiset osoitetiedot ovat Ruotsin eläkelaitosten tiedossa.

Suomessa asuville henkilöille, jotka saavat jo eläkettä Ruotsista, eläkeote lähetetään 11.-14.1.2022. Eläkeotteessa kerrotaan, kuinka paljon eläkettä maksetaan kuukausittain sekä eläkkeen maksupäivät. Lisäksi eläkeotteessa on tietoa rahastoeläkkeestä, jos sinulla on siihen oikeus.

Suomessa asuville henkilöille, jotka eivät vielä saa eläkettä Ruotsista, eläkeote lähetetään 17.2.2022 alkaen. Eläkeote sisältää tiedon tähän mennessä kertyneestä eläkepääomastasi sekä siitä, mistä eläkepääomasi muodostuu. Lisäksi eläkeotteessa on tietoa rahastoeläkkeestä, jos sinulla on siihen oikeus.

Eläkeotteessa ei enää ole arviota tulevan eläkkeen määrästä. Eläkearvion voi pyytää Pensionsmyndighetenin asiakaspalvelusta tai katsoa Pensionsmyndighetenin Mina sidor -verkkopalvelusta. Toistaiseksi Mina sidor -verkkopalveluun pääsee kirjautumaan vain ruotsalaisilla pankki- tai e-asiointitunnuksilla.

Maksuilmoitus Ruotsin eläkkeestä lähetetään tammikuun aikana

Niille henkilöille, jotka jo saavat eläkettä Ruotsista, lähetetään vuosittain eläkeotteen lisäksi maksuilmoitus joko Pensionsmyndighetenistä, Försäkringskassanista tai kummastakin sen mukaan, mitkä eläkkeet ovat maksussa.

Jos maksuilmoitus ei ole saapunut tammikuun loppuun mennessä, voit tiedustella sitä suoraan Pensionsmyndigheteniltä tai Försäkringskassanilta.

Muutoksia Ruotsin eläkkeiden määrissä vuonna 2022

Ruotsin lakisääteisiä eläkkeitä korotetaan vuoden 2022 alusta. Korotuksen määrä riippuu siitä, mitä eläkettä maasta saa. Ruotsin ansainta- ja lisäeläkettä (inkomst- och tilläggspension) korotetaan 2,5 prosenttia ja takuueläkettä (garantipension) 1,5 prosenttia.

Rahastoeläkkeen (premiepension) arvo vaihtelee valittujen rahastojen sekä rahastomarkkinatilanteen mukaan.

Lisää ajankohtaisia