Skip Ribbon Commands
Skip to main content
Työstäsi kasvaa työeläke
EläkesanastoOhjeetSivukarttaPalauteYhteystiedot

Ulkomaan eläkkeen hakeminen

Eläkkeen hakeminen ulkomailta on yksinkertaista. Eläketurvakeskus (ETK) toimittaa hakemuksesi ulkomaille, mikäli hakemuksesi koskee yhtä tai useampaa seuraavista maista:

Ruotsi, Norja, Viro, Saksa, Tanska ja Britannia

EU:n sosiaaliturva-asetukset ja sosiaaliturvasopimukset takaavat eläkkeiden maksamisen maasta toiseen. Nämä maat on merkitty yllä olevaan karttakuvaan oranssilla värillä. Esimerkiksi Ruotsissa, Italiassa, USA:ssa tai Kanadassa ansaittu eläke maksetaan sinulle Suomeen.

Tärkeimmät ulkomaat ovat Ruotsi, Norja, Viro, Saksa, Tanska ja Britannia. Valtaosa ulkomaan eläkkeen hakemuksista välitetään näihin maihin.

Ulkomaan eläkeoikeus perustuu yleensä työskentelyyn

Ulkomailta saa eläkettä yleensä vain siellä tapahtuneen työskentelyn perusteella. Täydentävää, vähimmäisturvan takaavaa eläkettä ei yleensä makseta maasta toiseen.
Pelkän asumisen perusteella eläkettä voi saada Pohjoismaista, Alankomaista, Kanadasta, Australiasta ja Israelista.

Eläkepäätökset kunkin maan oman lainsäädännön mukaan

Kukin maa tekee eläkepäätöksensä oman lainsäädäntönsä mukaan. Vaikka sinulle myönnettäisiin Suomesta esimerkiksi työkyvyttömyyseläke, sitä ei välttämättä myönnetä toisesta EU/ETA- tai sosiaaliturvasopimusmaasta. Tästä huolimatta sinulla saattaa myöhemmin olla oikeus kyseisen maan työkyvyttömyys- tai vanhuuseläkkeeseen.

Ulkomaan eläkkeen verotus

Ulkomailta maksettavan eläkkeen verotus vaihtelee. Suomen Verohallinnon Kansainvälinen henkilöverotus -palvelusta saat tietoa ulkomailta saatujen tulojen verotuksesta.
  • Eläkeiät vaihtelevat eri maissa
  • Eläkkeellä ollessa huomioitavaa
  • Eläkkeen maksu Suomeen
  • Ulkomaan eläke ja Suomen etuudet
 
14.10.2015 © tyoelake.fi
Tulosta sivuSivun alkuun

​​Työeläke.fi:n sisältö, laskurit ja sähköiset palvelut perustuvat tämänhetkiseen lainsäädäntöön.

Eläkeuudistuksesta 2017 ja sen vaikutuksista osoitteessa Eläkeuudistus.fi.