FöPL betyder mycket

En företagare går igenom många skeden i sitt liv och företagarens pensionsförsäkring betyder mycket i många av dem. Trots namnet innebär FöPL inte bara ålderdomstrygghet utan betyder mycket för företagarens hela sociala trygghet. Läs mer om vad FöPL betyder för dig!

 

6 saker som du behöver veta om företagarens pensionsförsäkring

FöPL är obligatorisk för dig som företagare, om din arbetsinkomst är mer än 8 261,71 euro (år 2022). FöPL påverkar

1. din sjukdagpenning
2. din föräldradagpenning
3. din möjlighet till rehabilitering och omskolning
4. din pension
5. din familjs ekonomiska trygghet om du dör
6. din beskattning – du får skatteavdrag för FöPL-avgifterna

Inka Ikonen,
företagare inom mediebranschen

“I mitt fall betydde FöPL mycket för föräldradagpenningen. Företagarens pensionsförsäkring gjorde det möjligt att kombinera familj och företagande. Det är ganska ruskigt vilken risk många företagarkolleger tar när de betalar bara minimi-FöPL. Den betyder så mycket.”

Inka Ikonen, företagare inom mediebranschen & journalist:

I mitt fall betydde FöPL mycket för föräldradagpenningen. Den gjorde det möjligt att kombinera familj och företagande. Det är ganska ruskigt vilken risk många företagarkolleger tar när de betalar bara minimi-FöPL. Den betyder så mycket. 

Jag var föräldraledig för ett år sedan och har nyss börja jobba för fullt igen. Före det var jag partiellt föräldraledig och vårdledig. Tack vare FöPL-försäkringen var jag inte tvungen att jobba under föräldraledigheten. Jag hade besparingar som buffert, men tack vare FöPL behövde jag egentligen inte alls röra sparpengarna.

Försäkringen gjorde det också möjligt för mig att i lugn och ro återhämta mig från en svår förlossning. Man kan aldrig veta i förväg hur förlossningen går och hur man repar sig efter den. Jag fick jobberbjudanden under föräldraledigheten och övervägde att ta emot dem. Uppmuntrad av min man vågade jag ändå tacka nej till dem, eftersom det var viktigare att själv komma i form och jag hade FöPL som trygghet. Om FöPL inte hade täckt utgifterna, skulle jag ha varit tvungen att arbeta när jag ännu var i dåligt skick. Det kunde ha haft dåliga följder för min återhämtning och arbetsförmåga.

FöPL-försäkringen gav mig möjlighet att koncentrera mig på barnet och den nya livssituationen. Föräldraledigheten var en unik tid i livet. Att förundra sig över små saker var viktigt – det var spännande att göra många saker för första gången tillsammans med barnet. Samtidigt var föräldraledigheten en stor upplevelse som lärde mig mycket om mig själv, vårt parförhållande och oss som familj.

För mig har FöPL ända sedan början av företagarbanan varit viktig – en del av riskhanteringen. I och med att försäkringen har varit i sin ordning har jag haft ro att koncentrera mig på företaget och få det att växa. Jag sparar också på annat sätt. Men om jag tog över hela ansvaret för min pension t.ex. bara genom att placera och betala minimiavgiften, skulle jag inte kunna vara säker på hur det skulle gå. Dessutom skulle det redan ha gått skatt från de pengarna. Man får göra skatteavdrag för FöPL-försäkringsavgifterna.

På ett sätt är FöPL också min livförsäkring: den innebär en ekonomisk trygghet för mig och hela familjen och ger oss sinnesro.”

Nasim Selmani,
företagare & delaktighetsexpert

“FöPL betydde mycket för min sjukdagpenning. Jag förstod vilken betydelse företagarens pensionsförsäkring hade, när jag fick problem med min axel och måste bli sjukskriven för operation.”

Nasim Selmani, företagare & inkluderingsexpert:

FöPL betydde mycket för min sjukdagpenning. Jag förstod vilken betydelse företagarens pensionsförsäkring har, när jag fick problem med min axel och måste bli sjukskriven för operation.

När jag började som företagare förstod jag inte vad FöPL-försäkringen innebar. Jag hann vara företagare i ett par månader och hade en kund för resten av året, när min vänstra underarm gick ur led i säsongens sista fotbollsmatch. Jag var förstås i panik: var det så här det gick? Genast när jag startade eget skadades armen så att jag inte kan jobba.

Det målas upp ganska mycket skrämselbilder om att man som företagare är ensam utan någon trygghet, och jag tänkte att det genast gick så illa med mig. Jag ordnade arbetet så att jag inte behövde skriva och tog smärtstillande mediciner för att klara det övriga. Dessutom var min kund jätteförstående.

Ett år senare fick jag besvär med axeln. Då hade jag redan lärt mig mer om FöPL-försäkringen. På sommaren insåg jag att axeln måste fås i skick och så fick jag en operationstid till hösten. Jag kunde ansöka om sjukdagpenning och bli sjukskriven för en kort tid. Det tog 10 minuter att ansöka om stödet – det var inte mycket besvär med det.

När det blev dags för operationen var jag redan med i ett annat företag, som jag hade varit med om att grunda. Sjukdagpenningen, som bestämdes enligt min FöPL-avgift, gjorde det möjligt att vara sjukledig. Då kunde också företaget betala mig mindre lön för den månaden, eftersom jag också jobbade mindre. På det sättet hjälpte FöPL-försäkringen både mig och hela företaget.

Som ny företagare har man kanske inte pengar att betala en hemskt hög FöPL-försäkringsavgift. Om man jobbar som företagare en längre tid lönar det sig att planera långsiktigt. Det är bra att tänka på att man någon gång ska gå i pension, fast det nu känns avlägset. Jag hoppas att jag också kommer att kunna njuta av pensionärslivet utan att behöva ångra mig för att inte ha betalat in tillräckligt som yngre.

Som företagare njuter jag av att ha frihet och ansvar och får se vad jag åstadkommer. Jag vill göra saker som har betydelse och hjälpa människor.”

Maijaliisa Halonen,
företagare, fysioterapeut & arbetshandledare

“När jag efter ett olycksfall inte längre kunde fortsätta jobba som tidigare som fysioterapeut, kom jag in på ett nytt spår tack vare yrkesinriktad rehabilitering och en ny utbildning.”

Maijaliisa Halonen, företagare, fysioterapeut & arbetshandledare:

“När jag efter ett olycksfall inte längre kunde fortsätta jobba som tidigare som fysioterapeut, kom jag in på ett nytt spår tack vare yrkesinriktad rehabilitering och en ny utbildning.

En dag år 2021 gick jag ut med soppåsen. Det var is på terrassen och jag halkade. Jag grabbade tag i räcket så att handen slank in mellan två brädor. Högra axeln gick ur led och jag måste bli sjukledig. Senare måste den opereras och ryggen började trilskas – också till följd av samma olycksfall. Jag var i en obehaglig spiral. Då började jag fundera på vad jag skulle börja göra där kroppen inte skulle spela en så viktig roll. Något slags ”tankejobb”.

Jag oroade mig för framtiden och undrade om jag skulle kunna söka in till en utbildning. Jag läste mitt arbetspensionsförsäkringsbolags webbsidor och sökte information. På söndagen hittade jag en annons om en arbetshandledarutbildning vid Helsingfors universitet. Ansökningstiden gick ut följande dag. Jag ringde genast och fick höra att det fanns en plats ledig. Jag gjorde videointervjuerna och åkte snart till Helsingfors för att studera, med armen i gips. Arbetspensionsförsäkringsbolaget betalade inkvartering, resor och dagpengar. Annars hade det inte varit möjligt för mig.

I två och ett halvt år reste jag varje månad till Helsingfors för ett par dagar för att studera, annars studerade jag på nätet. Studierna var givande. Dessutom fick jag FPA-rehabilitering och lyckligtvis blev armen bra. Det var bra för kroppen att jag i två och ett halvt år hade annat att göra och inte bara det fysiskt tunga fysioterapeutarbetet. Studierna var en bra fas och det kan vara tack vare dem som jag är i arbetslivet idag. Nu gör jag båda, jobbar både som fysioterapeut och som arbetshandledare och coach. I mitt jobb ser jag trötta och ångestfulla människor. Många tänker ”sen när jag är pensionerad…” Jag har försökt uppmuntra dem att börja studera nu.

Det har också annars varit ett andningshål för mig att studera och lära mig nya saker. Jag blir uttråkad om jag inte har utmaningar. Nu jobbar jag i det sjätte företaget som jag har grundat. Det är kanske min natur att inte kunna stanna upp för mycket utan alltid gå framåt.

Som företagare njuter jag av att kunna göra saker och ting på mitt eget sätt. Jag är inte bunden av remisserna, som säger att det är en viss del av kroppen som ska behandlas, utan jag kan arbeta mer holistiskt.

Jag tycker att FöPL-försäkringen ska vara på en vettig nivå, om man blir sjuk eller jobbet tar slut. Med den har man en viss trygghet.”

Virpi Carew,
pensionär & tidigare frisörföretagare

“Nu som pensionär har jag märkt på ett helt annat sätt vad företagarens pensionsförsäkring betyder. Den är hela tiden en del av vardagen och min viktigaste inkomstkälla livet ut.”

Virpi Carew, pensionär & tidigare frisörföretagare:

Nu som pensionär har jag märkt på ett helt annat sätt vad företagarens pensionsförsäkring betyder. Den är hela tiden en del av vardagen och min viktigaste inkomstkälla livet ut.

Jag blev färdig från Helsingfors stads frisörskola och arbetade 50 år inom frisörbranschen, varav 35 som företagare.

Jag var 15 år när jag flyttade från landet till stan. Av en släkting fick jag rådet att studera till frisör. ”Tänk på att du kan jobba hemma sen när du har barn”, sade hon. Och så blev det sedan att jag jobbade som hemfrisör och tyckte väldigt mycket om det. Jag fick jobba i lugn och ro, ge kunderna personlig service och samtidigt vara nära mina två barn. Det var tungt men givande att jobba som frisör. Jag har inte ångrat mig det minsta.

Men det var en liten chock att få veta vad jag skulle få i pension. Min bokförare varnade i tiderna för att betala en för liten försäkringsavgift till företagarpensionen. I början hade jag inte råd att betala mera. Nu som pensionär förstår jag att det nog skulle ha gått att betala mera också. Därför tycker jag det är bra att försäkringen är lagstadgad. Den ger trygghet. Många skulle få det väldigt knapert utan den. FöPL-försäkringen ger ändå en säker inkomst och trygghet i livet.

Själv pensionerade jag mig lite i taget, jobbade först tre dagar i veckan och sedan en dag. Som ålderspensionär får man arbeta så mycket man orkar eller vill. På det sättet lyckades jag spara pengar. För många tar det på att bli pensionerad: om man plötsligt slutar jobba vid 63 och inte ens är ordentligt gammal, kan man känna att man inte alls behövs.

Nu njuter jag bara av pensionen. Jag har tid att göra vad som helst, jag gillar att röra mig i naturen och plocka bär och svamp. Jag sköter barnbarnen, sportar tre gånger i veckan och går på konstutställningar med mina vänner. Också annars har jag levt ett rikt liv och alltid tänkt att livet bär.”

Om kampanjen FöPL betyder mycket

Vi erbjuder lättbegriplig information om FöPL-försäkringen och vad den betyder för att varje företagare ska förstå vad pensionsförsäkringen för företagare handlar om.

Bakom kampanjen står Pensionsskyddscentralen och alla arbetspensionsförsäkringsbolag.

Företagare kan ordna med sin pensionsförsäkring enligt eget val i ett arbetspensionsbolag eller en pensionskassa, om det finns en sådan i deras bransch. Försäkringsavgiften är lika stor för samma arbetsinkomst hos alla arbetspensionsbolag.

Se vad FöPL har betytt i några företagares liv

Fler teman