YEL vaikuttaa – tiedätkö jo miten?

Yrittäjän elämä on täynnä erilaisia vaiheita ja yrittäjän eläkevakuutus vaikuttaa niistä moneen. YEL ei nimestään huolimatta ole vain vanhuuden turva, vaan se vaikuttaa laajasti yrittäjän sosiaaliturvaan. Tutustu muiden yrittäjien tarinoihin ja ymmärrät YELin vaikutukset myös omaan arkeesi!

 

Nämä 6 asiaa sinun on hyvä tietää yrittäjän eläkevakuutuksesta

YEL on yrittäjille pakollinen, jos työtulosi on vähintään 8 261,71 euroa vuodessa (vuonna 2022). YEL vaikuttaa:

1. Sairauspäivärahaasi
2. Vanhempainpäivärahaasi
3. Kuntoutukseesi ja uudelleen kouluttautumiseen
4. Eläkkeeseesi
5. Perheesi turvaan kuolemantapauksessa
6. Verotukseen – voit vähentää YEL-maksut verotuksessa.

Inka Ikonen,
media-alan yrittäjä

“Omalla kohdallani YEL vaikutti vanhempainpäivärahaan. Yrittäjän eläkevakuutus mahdollisti perheen ja yrittämisen yhteensovittamisen. On aika hurjaa, millaisen riskin moni yrittäjäkollega ottaa maksaessaan minimi-YELiä. Se vaikuttaa niin moneen asiaan.”

Inka Ikonen, media-alan yrittäjä & toimittaja:

Omalla kohdalla YEL vaikutti vanhempainpäivärahaan. Se mahdollisti perheen ja yrittämisen yhteensovittamisen. On aika hurjaa, millaisen riskin moni yrittäjäkollega ottaa maksaessaan minimi-YELiä. Se vaikuttaa niin moneen asiaan.

Olin vanhempainvapaalla vuosi sitten ja palasin juuri töihin täysimääräisesti. Sitä ennen olin osittaisella vanhempainvapaalla ja hoitovapaalla. YEL-vakuutuksen vuoksi minulla ei ollut vanhempainvapaalla pakottavaa tarvetta tehdä töitä. Minulla oli puskurissa säästössä rahaa, mutta YELin ansiosta minun ei tarvinnut koskea säästöihin oikeastaan ollenkaan.

Vakuutus myös mahdollisti sen, että sain rauhassa toipua vaikeasta synnytyksestä. Koskaan ei voi etukäteen tietää, miten synnytys menee ja kuinka siitä kuntoutuu. Minulle tuli vanhempainvapaan aikana työtarjouksia, joihin tarttumista mietin. Mieheni kannustamana uskalsin kuitenkin kieltäytyä niistä, koska oma toipumiseni oli tärkeämpää ja YEL oli turvaamassa sitä. Jos YEL ei olisi kattanut menoja, olisin joutunut tekemään huonokuntoisena töitä. Sen seuraukset olisivat voineet olla pahat ja se olisi voinut vaikuttaa merkittävästi kuntoutumiseeni ja työkykyyni.

YEL-vakuutus mahdollisti sen, että pystyin keskittymään lapseen ja uuteen elämäntilanteeseen. Vanhempainvapaa oli ainutlaatuinen hetki elämässä. Pienten asioiden ihmettely ja hämmästely oli tärkeää – se toi uutta jännitystä, kun monet asiat teki ensimmäistä kertaa lapsen kanssa. Samalla vanhempainvapaa oli suuri oppimiskokemus itsestäni, parisuhteestamme sekä siitä, miten meistä tuli perhe.

YEL on ollut itselleni yrittäjyyden alusta asti tärkeä asia – osa riskienhallintaa. Kun vakuutus on ollut kunnossa, on ollut rauha keskittyä yrittämiseen ja yrityksen kasvattamiseen. Säästän myös muulla tavoin. Mutta jos ottaisin täyden vastuun eläkevakuuttamisesta esimerkiksi vain sijoittamalla ja maksamalla minimiä, en voisi olla varma, mitä tapahtuu. Lisäksi ne rahat olisivat kertaalleen verotettuja. YEL-vakuutusmaksut ovat vähennyskelpoisia verotuksessa.

YEL on myös tietyllä tapaa mun henkivakuutus: se turvaa minua ja koko perheen toimeentuloa sekä tuo koko perheelle rauhaa.”

Nasim Selmani,
yrittäjä & osallisuusasiantuntija

“YELillä oli iso vaikutus mun sairauspäivärahaani. Hoksasin yrittäjän eläkevakuutuksen vaikutuksen, kun olkapää alkoi reistailla ja jouduin jäämään sairauslomalle leikkauksen takia.”

Nasim Selmani, yrittäjä & osallisuusasiantuntija:

YELillä oli iso vaikutus sairauspäivärahaani. Hoksasin yrittäjän eläkevakuutuksen vaikutuksen, kun olkapää alkoi reistailla ja jouduin jäämään sairaslomalle leikkauksen takia.

Kun aloitin yrittäjänä, en ymmärtänyt YEL-vakuutuksen vaikutuksia. Ehdin olla yrittäjänä pari kuukautta ja mulla oli yksi asiakas loppuvuodeksi, kun syksyllä kauden viimeisessä futismatsissa vasen kyynärvarsi meni sijoiltaan. Olin tietenkin paniikissa: tällä laillako tässä nyt kävi – heti kun hyppäsin yrittäjäksi, menee käsi ja en pysty tekemään töitä.

Aika paljon sitä pelotellaan, että yrittäjä on yksin ja ei ole mitään turvaa, ja pohdin, että mulle kävi heti niin huonosti. Järjestelin työt niin, ettei tarvinnut kirjoittaa ja muuten tein työt kipulääkkeiden voimin. Lisäksi asiakkaani oli tosi ymmärtäväinen.

Vuoden päästä alkoi puolestaan olkapää vaivata. Siinä vaiheessa olin jo oppinut lisää YEL-vakuutuksesta. Kesällä mietin, että olkapää on pakko korjata ja sainkin leikkausajan syksylle. Pystyin hakemaan sairauspäivärahaa ja jäämään lyhyelle sairauslomalle. Tuen hakemiseen meni 10 minuuttia – se olikin ihan pienen vaivan päässä.

Leikkauksen aikaan olin jo toisessa yrityksessä, yksi perustajista. YEL-maksuni perusteella määräytynyt sairauspäiväraha mahdollisti sairausloman pitämisen ja tietenkin sen, että minulle maksettiin siltä kuulta vähemmän palkkaa, koska tein myös vähemmän töitä. Näin YEL-vakuutuksesta oli apua itseni lisäksi koko yritykselle.

Aloittavana yrittäjänä ei ole välttämättä rahaa maksaa kauhean isoa YEL-vakuutusmaksua. Jos on pidempään yrittäjänä, kannattaa miettiä pitkän tähtäimen suunnitelmaa. On hyvä pitää mielessä ne eläkepäivät, vaikka se tuntuu nyt kaukaiselta. Toivon, että itsekin pääsen viettämään niitä ja nauttimaan. Ettei silloin harmita, etten nuorena maksanut tarpeeksi.

Yrittäjänä nautin siitä, että minulla on vapaus ja vastuu ja näen kädenjälkeni. Haluan tehdä merkityksellisiä asioita ja auttaa ihmisiä.”

Maijaliisa Halonen,
yrittäjä, fysioterapeutti & työnohjaaja

“Kun työni fysioterapeuttina vaikeutui tapaturman vuoksi, ammatillinen kuntoutus ja uudelleen kouluttautuminen antoivat uuden suunnan yrittämiselle.”

Maijaliisa Halonen, yrittäjä, fysioterapeutti & työnohjaaja:

“Kun työni fysioterapeuttina vaikeutui tapaturman vuoksi, ammatillinen kuntoutus ja uudelleen kouluttautuminen antoivat uuden suunnan yrittämiselle.

Vuonna 2012 lähdin viemään roskapussia. Jäisellä terassilla tajusin, että jalat menevät alta. Otin porraskaiteesta kiinni niin, että käteni meni kahden laudan väliin. Oikea olkapääni meni sijoiltaan ja jäin sairauslomalle. Myöhemmin se piti leikata ja selkäkin alkoi vaivata – sekin seurausta samasta kaatumisesta. Olin inhottavassa kierteessä. Aloin miettiä, mitä sellaista voisin tehdä, jossa kehoni ei olisi niin merkittävässä roolissa. Jotain ’ajatuksellista’.

Minulla oli huoli tulevaisuudesta ja mietin, voisinko hakea koulutukseen. Luin työeläkevakuutusyhtiöni sivuja ja etsin tietoa. Sunnuntaina löysin ilmoituksen Helsingin yliopiston työnohjaajan koulutuksesta, jonka hakuaika päättyi seuraavana päivänä. Soitin heti ja kuulin, että yksi paikka olisi vielä vapaana. Tein videohaastattelut ja pian jo lähdin käsi kipsissä opiskelemaan Helsinkiin. Työeläkevakuutusyhtiö maksoi majoittumiset, matkat ja päivärahat. Ei se olisi ollut minulle muuten mahdollista.

Kaksi ja puoli vuotta kävin joka kuukausi Helsingissä pari päivää opiskelemassa ja muuten tein verkko-opintoja. Opiskelu oli antoisaa. Lisäksi kävin Kelan kuntoutuksessa ja kädestä tulikin onneksi hyvä. Keholle teki hyvää, että mulla oli kaksi ja puoli vuotta muuta tekemistä, eikä vain fyysisesti rankkaa fysioterapeutin työtä. Opiskelu oli hyvä vaihe ja sen ansiosta saatan jopa olla työelämässä tänä päivänä. Nyt teen molempia: sekä fysioterapeutin työtä että työnohjausta ja coachingia. Näen työssäni väsyneitä ja kipuilevia ihmisiä. Moni miettii, että sitten eläkkeellä. Olen yrittänyt kannustaa, että kannattaa tarttua opiskeluun nyt.

Oppiminen ja kouluttautuminen ovat muutenkin olleet itselleni henkireikiä. Jos ei ole haastetta, leipäännyn. Nyt on menossa kuudes yritys, jonka olen perustanut. Kai se on luonteeni: ei voi pysähtyä liikaa ja aina pitää mennä eteenpäin.

Yrittäjyydessä nautin siitä, että saan tehdä asiat omalla tavallani. Mua ei sanele lähete: että pitää katsoa vain jokin kohta kehosta, vaan saan tehdä kokonaisvaltaisemmin töitä.

Ajattelen, että YEL-vakuutuksen pitää olla järkevällä tasolla, jos sairastuu tai työt loppuu. Sen myötä on jokin turva.”

Virpi Carew,
eläkeläinen & entinen kampaamoalan yrittäjä

“Nyt eläkkeellä yrittäjän eläkevakuutuksen vaikutuksen on huomannut ihan toisella tavalla. Se on koko ajan arjessa mukana ja kaikkein merkittävin tulonlähteeni, joka kestää loppuelämän.”

Virpi Carew, eläkeläinen & entinen kampaamoalan yrittäjä:

Nyt eläkkeellä yrittäjän eläkevakuutuksen vaikutuksen on huomannut ihan toisella tavalla. Se on koko ajan arjessa mukana ja kaikkein merkittävin tulonlähteeni, joka kestää loppuelämän.

Valmistuin 1969 Helsingin kaupungin kähertäjäkoulusta ja olin kampaamoalalla 50 vuotta, josta 35 vuotta olen ollut yrittäjä.

Lähdin maalta kaupunkiin 15-vuotiaana. Tätini neuvoi, että mene ja opiskele kampaajan ammatti. ’Ajattele, että sitten kun sulla on lapsia, voit tehdä kotona töitä’, hän sanoi. Ja niinhän siinä kävi, että olin kotikampaajana ja pidin siitä tosi paljon. Sain tehdä rauhassa töitä, palvella asiakkaita henkilökohtaisesti ja olla samalla lähellä kahta lastani. Kampaajan työ oli raskas, mutta antoisa. En ole katunut pätkääkään.

Kun sain tietää eläkkeeni, olihan se vähän shokki. Kirjanpitäjäni aikoinaan varoitteli pienestä yrittäjän eläkevakuutusmaksusta. Alussa ei ollut varaa maksaa enempää. Nyt eläkeläisenä sitä ymmärtää, että olisi sitä voinut maksaa enemmänkin. Siksi ajattelen, että on hyvä, että se on lakisääteinen. Se antaa turvaa. Moni jäisi tyhjän päälle. YEL-vakuutus on kuitenkin varma tulo ja se antaa varmuutta elämään.

Jäin itse eläkkeelle pikkuhiljaa: tein ensin töitä kolmea päivää viikossa, sitten yhden. Vanhuuseläkkeellä saa tehdä niin paljon töitä, kuin jaksaa tai haluaa. Sain sitä kautta säästöön rahaa. Monelle eläkkeelle jääminen on vaikea paikka: kun jää 63-vuotiaana yhtäkkiä pois ja ei ole vielä edes kunnolla vanha, voi jäädä ihan tarpeeton olo.

Nyt nautin vain eläkkeestä. On aikaa tehdä mitä vain: tykkään liikkua luonnossa, marjastaa ja sienestää. Hoidan lastenlapsia, urheilen kolme kertaa viikossa ja käyn taidenäyttelyissä ystävien kanssa. Olen elänyt muutenkin rikkaan elämän ja ajatellut aina, että elämä kantaa.”

YEL vaikuttaa -kampanjasta

Tarjoamme helposti ymmärrettävää tietoa YEL-vakuutuksesta ja sen vaikutuksista, jotta jokainen yrittäjä tietäisi, mistä yrittäjän eläkevakuutuksessa on kyse.

Kampanjan takana ovat Eläketurvakeskus sekä kaikki työeläkevakuutusyhtiöt.

Yrittäjä voi järjestää eläkevakuutuksensa haluamastaan työeläkeyhtiöstä tai eläkekassasta, jos hänen alallaan toimii sellainen. Kaikissa työeläkeyhtiöissä saman työtulon vakuutusmaksu on yhtä suuri.

Katso, miten YEL on vaikuttanut yrittäjien elämään

Lisää teemoja