”Toivuin sittenkin hyvään elämään”

Meru sairasti yli 20 vuotta aikuiselämästään alkoholismia. Sairaus vei rahat, miltei hengen ja rikkoi suhteita ihmisiin. Nyt eläkkeelle lähdön kynnyksellä Merun elämä on paremmin kuin koskaan.

Merun muutos alkoi ymmärryksestä hakea apua. Vertaistuki katkaisi ja pitää poissa riippuvuussairauden.

– Sain kodista hyvät elämän eväät, mutta jonkinlaisen alemmuuden tunteen takia en kouluttautunut. Ravintola-alalla pääsin pian kiinni hyviin ansioihin, mikä loi sairaudelleni kasvualustan.

Alkoholismi on salailun sairaus, joka johtaa lopulta kaiken tuhoavaan äärimmäisyyteen.

Kuvituskuva juttuun Toivuin sittenkin hyvään elämään

Vähän ei riitä, vaan aina pitää ottaa liikaa

– Kieltäydyin lasillisesta sukujuhlissa kaikenlaisten tekosyiden varjolla, vaikka todellisuudessa kiirehdin juomaan, Meru hymähtää.

Hän ei syytä muita eikä olosuhteita sairautensa syvenemisestä. Ravintola-alan epäsäännölliset työajat johdattivat rakentamaan juomisesta jonkinlaisen sosiaalisen pelin.

– Kun ensin tarjoilijana olin katsonut muiden rentoutumista, tämä vaje piti työajan päätyttyä korvata äkkiä jossain vielä auki olevassa ravintolassa.

Meru korostaa, että ravintola-alalla tekee työtä paljon säntillisiä ja hienoja ihmisiä, mutta hänelle se ei ollut paras työympäristö.

– Hyvät tipit olivat ikään kuin ylimääräistä tuloa, joka meni luottokorttien keralla juomiseen.

Velat käännetty antamisen puolelle

Iloinen ja rahakas 80-luvun loppu velkaannutti Merun.

– Kulissit oli just ja just pystyssä ja viimeinen varoitus töistä annettu. Itkin yksin asunnossani tilannettani, Meru muistaa.

Hän selvisi tuolloin sattuneista vakavista onnettomuuksista fyysisesti vähin vaurioin. Tässä kohdin Meru toivoisi vähän enemmän kuin yhden asian sairaanhoitoa.

– Kolhujeni paikkaamisen lisäksi terveyden ammattilaiset olisivat voineet puhua sairauteni todellisesta syystä. Uskon, että olisin voinut kuunnella heitä silloin.

Auttava puhelin johdatti hänet vertaistukeen, minkä hän sanoo olevan loppuelämänsä lääke, ystävät ja elämä.

Kuvituskuva juttuun Toivuin sittenkin hyvaan elämään

​Vertaisapuna työtovereille

Meru on itse jo kauan työterveyshuollon välityksellä tarjonnut tukea samasta sairaudesta kärsiville nykyisessä työpaikassaan. Alkoholismia syventävää salailua ja yksinäisyyttä voi auttaa.

Parin vuoden kuluttua raitistumisestaan Meru uskaltautui vaihtamaan keski-ikäisenä ammattialaansa. Noilla tienoin eräs vanha ystävä kysyi, mikä sulle on tullut, kun olet niin iloinen?

– Johtuisikohan se siitä, että olen ollut kaksi vuotta raittiina, Meru muistaa vastanneensa.

Tausta: Sairastavien kynnystä tulla vertaistukeen on madallettu nimettömyydellä. Periaate on ehdottoman rikkomaton. Siksi Merustakin käytetään jutussa hänen vertaistukinimeään. Alkoholismin hoidossa ensiksi käytettyä nimettömien vertaistukea sovelletaan muihinkin riippuvuussairauksiin.

Fakta:

  • Joka kolmas käyttää alkoholia liikaa
    Yli 90 % työssä käyvistä suomalaisista käyttää alkoholia. Joka kolmas käyttää alkoholia niin, että se on vaaraksi terveydelle. Huumeiden ja lääkkeiden väärinkäyttö on lisääntymässä.
  • Muista omaa terveyttäsi ajoissa
    Jos työkykysi on heikentynyt, on syytä hakea hoitoa ajoissa. Voit keskustella jaksamisestasi ja terveydentilastasi esimerkiksi työterveyshuollon kanssa. Lue lisää: Kuntoutuksella takaisin töihin

Kuvat: Karoliina Paatos

Lisää ajankohtaisia ilmoituksia