Hyvää Eläkepäivää! Työikäisen olisi hyvä tarkistaa työeläkeote kerran vuodessa – miksei vaikka tänään. Scrollaa vähän alaspäin ja kirjaudu sisään.

Vietä tänään Eläkepäivää!

Sähköinen työeläkeote tunnetaan melko huonosti.  Siksi lanseerasimme Eläkepäivän, joka muistuttaa, että työikäisenkin olisi hyvä tarkistaa eläkeotteensa, vaikkapa kerran vuodessa.

Eläkepäivänä voi miettiä hetken muutenkin omaa talouttaan ja tulevaa eläkettään. Näyttääkö tuleva eläke omaan tarpeeseen riittävältä ja mitä asialle kenties vielä voisi tehdä: tarvitaanko lisäsäästämistä, enemmän ansioita tai voisiko työuraa jatkaa vähän pidempään?

Kirjaudu katsomaan työeläkeotteesi 

 

Työeläkeotteelle on koottu tiedot niistä työsuhteista, yrittäjäjaksoista ja etuuksista, joista on kertynyt työeläkettä. Lisäksi työeläkeotteella on tieto sinulle tähän mennessä kertyneestä eläkkeen määrästä. Osa näkee työeläkeotteestaan arvion myös tulevasta eläkkeestään.

Työeläkeotteelta voit seurata työeläkkeesi kertymistä heti ensimmäisistä työvuosistasi lähtien. Työeläkettä kertyy ansioista, eli palkansaajilla palkoista ja yrittäjillä työtulon mukaan. Työeläkettä kertyy myös joiltakin ns. palkattomilta ajoilta, kuten perhevapailta tai tutkinnosta.

Työeläkeotteen saavat sähköisesti tai kirjeitse kaikki 18–67-vuotiaat, joilla on työeläkelakien mukaan vakuutettua työskentelyä Suomessa.

Jos olet eläkkeellä, et saa työeläkeotetta tai näet siinä vain eläkkeen rinnalla kerryttämiäsi ansioita. Aiemmin saamastasi eläkepäätöksestä voit katsoa ne ansiot, joista sinulle maksetaan jo eläkettä.

Työeläkeote kannattaa tarkistaa säännöllisesti, vaikkapa sähköisesti kerran vuodessa. Sen avulla voit varmistaa, että työsuhteiden ja yrittäjäjaksojen tiedot sekä ansiot ovat oikein tulevaa eläkkeen laskentaasi varten.

Jos tiedoissasi on puutteita tai virheitä, ole yhteydessä omaan työeläkelaitokseesi.

Työeläkeote näyttää senhetkisen eläkekertymän. Jos ote ei näytä arviota tulevasta eläkkeestäsi, tähän mennessä kertyneen eläkkeen määrän voi syöttää Työeläke.fi-sivustolla olevaan eläkelaskuriin pohjatiedoksi. Tällöin saat laskettua arvion myös tulevasta eläkkeestäsi.

Työeläketieto on tärkeä osa oman talouden suunnittelua. Tällöin tulevan eläkkeen suuruus ei tule yllätyksenä, ja siihen voi myös itse koettaa vaikuttaa, vaikkapa jatkamalla työuraa pidempään tai työskentelemällä eläkkeen rinnalla.

Siirry eläkelaskuriin

  • Paperista otetta kattavampi ja ajantasaisempi.
  • Aina saatavilla.
  • Pääset eroon paperipostista.
  • Työeläkelaitoksesi verkkopalvelusta saa otetta täydentäviä monipuolisia tukipalveluita, esimerkiksi laskureita ja asiakaspalvelua.

Valitse sähköinen ote työeläkelaitoksesi verkkopalvelusta.

Usein kysyttyä työeläkeotteesta

Työeläkeote lähetetään paperisena yksityisellä sektorilla työskenteleville kolmen vuoden välein. Julkisella puolella paperinen ote lähetetään vain kerran, noin viisi vuotta ennen eläkeikää.

Jos käyt katsomassa sähköisen työeläkeotteesi, sinulle ei lähetetä samana vuonna paperista otetta.

Sähköinen ote on paperista otetta kattavampi, sillä se sisältää koko työhistoriasi tiedot. Paperisessa näkyy vain kuuden viime vuoden tiedot. Sähköinen ote on myös ajantasaisempi, eli se on lähes reaaliaikainen.

Kun kirjaudut palveluun vaikkapa pankkitunnuksillasi, sinut ohjataan automaattisesti oman työeläkelaitoksesi sivuille.

Sinut ohjataan eteenpäin verkkopalveluun, jossa oma työeläkelaitoksesi tarjoaa otteen. Tämän vuoksi sinua saatetaan pyytää kirjautumaan vielä toiseen kertaan. Kehitystyötä tehdään, jotta kaikille voitaisiin tarjota työeläkeote ilman kahta kirjautumista.

Tiedot vaihtelevat hieman eri työeläkelaitosten välillä, mutta kaikilla näkyy ainakin tähän mennessä kertyneen eläkkeen määrä ja kaikki ne työsuhteet/yrittäjätoiminta (tai ns. palkaton aika kuten perhevapaat), joista on kertynyt eläkettä. Varttuneemmat näkevät myös arvion tulevasta eläkkeestään, ja joidenkin laitosten otteella kaikki näkevät tulevan eläkearvionsa. Lisäksi ote voi kertoa oman eläkeiän.

Lisää teemoja