Soikku – en ung bloggare som lever i nuet

Soliga Soikku piggar varje vecka upp tiotusentals människors vardag. På sin Youtube-kanal har hon fler följare än det finns invånare i Lahtis, över 147 000, och trenden tycks inte avta. Hon blev allmänt känd genom sin medverkan i den finska versionen av Let’s Dance. Trots allt ståhej har hon ändå fötterna på jorden.

Soikku infinner sig punktligt till vår överenskomna intervju. Hon dricker helst te och det märks att hon inte har låtit kändisskapet stiga åt huvudet. Soikku är känd som en positiv person som alltid ger sig tid för sina fans.

– För det mesta får jag ändå gå i fred på stan. Folk kanske tittar lite, men finländare vet inte riktigt hur de ska närma sig, säger Soikku och tar sig en klunk av sitt chilite.

– De som vågar sig fram och prata med mig brukar vara jättetrevliga. Av alla som jag träffar är säkert 99 procent enbart positiva.

Kuvituskuvassa Soikku ja älypuhelin

Soikku tar ingen onödig stress av kändisskapet

Att ha tiotusentals unga som publik varje vecka skulle kunna kännas stressande, men Soikku tar inte alltför allvarligt på sin roll som de ungas storasyster.
– Min livsstil duger som förebild, men jag vill inte ta för stort ansvar för unga som jag inte känner. Jag är inte rädd för att säga något galet eller göra bort mig på video, säger Soikku roat.

Fokus på ungdomskampanjer

För närvarande är det olika kampanjer till ungdomar som sysselsätter Soikku allra mest. Mitt i allt jäkt tar sig Soikku ändå tid att filma sin videoblogg. Bloggandet upplever hon egentligen inte alls som arbete.

– Videobloggen vill jag ha som min alldeles egen sak och försöker hålla kampanjer och andra jobb isär från den.
Inför framtiden har Soikku inga detaljerade planer, men hon känner att hon skulle kunna jobba med likadana saker ännu i pensionsåldern.

– Fast knappast blir det någon videoblogg i den åldern längre. Vem vet om Youtube ens finns om tiotals år. Men jag kan mycket väl tänka mig att vara aktiv på nätet, om den världen alltså ännu finns kvar om några decennier.

Kuvituskuvassa Soikku

​Soikku kände inte till arbetspensionsutdraget

Soikku har haft flera arbetsgivare och många jobb är kortvariga. Men pension tjänas in även för kortvariga jobb. Det lönar sig att då och då kolla utdraget och se till att alla anställningar finns med. Om arbetsgivaren har tagit hand om arbetspensionsavgifterna behöver man inte fundera desto mer på saken. Man kan läsa sitt arbetspensionsutdrag genom att logga in på Arbetspension.fi med sina nätbankskoder.

Utdraget visar alla arbetsinkomster för vilka pension intjänats. Sedan år 2005 intjänas pension för allt arbete en person utför efter att ha fyllt 18 år. Utdraget visar uppgifterna fram till det föregående året. De allra färskaste uppgifterna finns alltså inte med. Det viktigaste är att kolla att alla anställningar och all företagarverksamhet finns med på utdraget och att alla uppgifter om löner och arbetsinkomster stämmer. Samtidigt kan man ju i minnet gå tillbaka till sina gamla arbetsplatser.

– Inte visste jag att alla jobb som jag har haft ju syns här!

Än så länge är Soikkus arbetspension liten

Den pensionsgrundande inkomsten betyder helt enkelt hur stora inkomster man år för år tjänat in på re-spektive arbetsplats eller haft som arbetsinkomst från företagarverksamhet. Pensionsnivån år 2015 är den intjänade pensionen från varje jobb omräknad till 2015 års penningvärde.

– Att läsa arbetspensionsutdraget var en ny sak för mig. Nu fattar jag att ju mer jag jobbar och ju mer jag förtjänar, desto större pension får jag senare.

Förutom löneuppgifter visar utdraget den intjänade pensionen från varje anställning. Efter en stunds be-grundan säger Soikku till slut att den hittills intjänade pensionen inte ger mycket att fira på.

– Det gäller alltså att jobba länge än.

Foto: Karoliina Paatos

Mera nyheter