”Det goda livet blev möjligt trots allt”

Meru drogs med alkoholism i över 20 år av sitt vuxna liv. Sjukdomen slukade pengar, hotade hälsan och raserade relationer. Nu på tröskeln till pensionen har Meru det bättre än någonsin.

Förändringen började med att Meru förstod att söka hjälp. Kamratstödet satte stopp för beroendet och håller det på avstånd.

– Hemmet gav mig en bra start i livet, men på grund av någon slags mindervärdeskänsla skaffade jag mig inte någon utbildning. I restaurangbranschen kom jag snabbt upp i bra lön, vilket skapade en grogrund för min sjukdom.

Alkoholismen ska hemlighållas ända in i det sista och det är väldigt destruktivt.

Kuvituskuva juttuun Toivuin sittenkin hyvään elämään

Lite räcker inte, utan det blir alltid för mycket

– På släktkalas brukade jag tacka nej till drinkar med alla möjliga förevändningar, fast jag på riktigt bara väntade på att få börja dricka, berättar Meru.
Hon skyller inte på andra eller på omständigheterna för att sjukdomen förvärrades. De oregelbundna arbetstiderna i restaurangbranschen ledde till att drickandet blev ett slags socialt spel.

– Efter att först ha serverat andra och sett på hur de roat sig ville jag efter avslutat skift snabbt ta igen detta på någon krog som ännu hade öppet.
Meru betonar att det finns många balanserade och fina människor i branschen, men att den inte var bästa möjliga arbetsmiljö för henne.

– Rejäla dricks var ett slags extra inkomst som gick åt till att dricka och resten dracks på kredit.

I dag handlar det mer om givande

Mot slutet av det glada och galna 80-talet hamnade Meru i skuldfällan.

– Kulisserna hölls nätt och jämnt upprätt och jag hade fått sista varningen på jobbet. Jag satt ensam i min lägenhet och våndades, berättar Meru.
Trots flera allvarliga tillbud på den tiden klarade sig Meru med lindriga fysiska skador. I detta avseende skulle Meru önska sig att sjukvården vore mer helhetsinriktad.

– Vårdpersonalen som plåstrade om mina blessyrer skulle ha kunnat föra den verkliga sjukdomen på tal. Jag tror att jag till och med skulle ha lyssnat på dem.

Telefonjouren tipsade om en självhjälpsgrupp där Meru säger sig ha fått botemedel, vänner och livskraft för resten av livet.

Kuvituskuva juttuun Toivuin sittenkin hyvaan elämään

Stöttar sina arbetskamrater

På sin nuvarande arbetsplats är Meru själv sedan länge via företagshälsovården aktiv som stödperson för arbetskamrater med samma sjukdom. Man kan lindra den skam och isolering som hör ihop med alkoholismen.

Ett par år efter sitt tillfrisknande vågade Meru sig i medelåldern på att byta yrke. Vid den tiden frågade en gammal vän: vad har hänt med dig som är så glad numera?

– Kanske det beror på att jag har varit nykter i två år nu, lydde Merus svar.

Bakgrund: Att man får vara anonym sänker tröskeln att söka sig till kamratstöd. Principen är absolut och ovillkorlig. Därför uppträder Meru under täcknamn i den här artikeln. Det anonyma stödnätverket som ursprungligen introducerades som hjälp för alkoholberoende används i dag mot andra beroendesjukdomar.

Fakta:

  • Var tredje är storkonsument av alkohol
    Över 90 % av alla arbetsföra finländare använder alkohol. Var tredje använder så mycket att det utgör en hälsorisk. Missbruk av droger och läkemedel blir allt vanligare.
  • Tänk på din hälsa i tid
    Om din arbetsförmåga har försämrats är det bäst att söka vård i tid. Du kan t.ex. prata med någon på företagshälsovården om hur du orkar och mår. Läs mer: Rehabilitering kan vara vägen tillbaka

Foto: Karoliina Paatos

Mera nyheter