Supersuosittu Soikku ei mieti eläkepäiviä – pitkä työura vasta alussa

Aurinkoisesti hymyilevä Soikku piristää kymmenien tuhansien päivää joka viikko. Hänen Youtube-kanavallaan on enemmän seuraajia kuin Lahdessa asukkaita, yli 147 000, eikä suosio ota laantuakseen. Suuren yleisön tietoisuuteen Tanssii tähtien kanssa -ohjelmasta ponnahtanut nuori some-tähti pitää kuitenkin jalat maassa.

Soikku saapuu täsmällisesti sovittuun haastattelupaikkaan. Teen ystäväksi osoittautuva nuori nainen ei ole antanut julkisuuden sekoittaa päätä. Positiivisuudestaan tunnetulla Soikulla on aina aikaa faneille.

– Enimmäkseen saan kävellä kaduilla rauhassa. Ihmiset katsovat usein vähän pidempään, mutta eivät suomalaiset oikein osaa lähestyä, Soikku sanoo chiliteetä hörpätessään.

– Ihmiset, jotka uskaltautuvat juttelemaan ovat mulle tosi kivoja. Varmaan 99 prosenttia kaikista tapaamisista on pelkästään positiivisia.

Kuvituskuvassa Soikku ja älypuhelin

Ei turhaa stressiä suosiosta

Kymmenien tuhansien nuorten edessä esiintyminen viikoittain voisi aiheuttaa paineita joillekin, mutta Soikku ei ota rooliaan koko nuorison isosiskona liian vakavasti.
– Mulla on nuorille sopivat elämäntavat, mutta en halua ottaa liikaa vastuuta tuntemattomista nuorista. En pelkää, että sanoisin tai tekisin jotain hölmöä videolla, Soikku hymyilee.

Päätyönä nuorisokampanjat

Tällä hetkellä erilaiset nuorille suunnatut kampanjat pitävät Soikun kiireisenä. Kiireen keskellä Soikku ehtii kuitenkin myös kuvata videoblogiaan. Videobloggaamista hän ei oikeastaan koe edes työksi.

– Yritän säilyttää videoblogin mun omana aitona juttuna ja pitää kampanjat sekä muut työkeikat sen ulkopuolella.
Tulevaisuutensa suhteen Soikulla ei ole tarkkoja suunnitelmia, mutta Soikku uskoo, että voisi työskennellä samojen hommien parissa vielä eläkeikäisenäkin.

– Videoblogia en varmaan kuitenkaan eläkkeellä aio pitää. Tuskin Youtube on enää pinnalla kymmenien vuosien päästä. Saatan silti olla hyvinkin jollain lailla nettimaailmassa esillä, jos sellainen siis vielä vuosikymmenten päästä on olemassa.

Kuvituskuvassa Soikku

​Työeläkeote ei ennestään tuttu

Soikulla on ollut useita eri työnantajia ja työkeikat ovat usein lyhyitä. Työpätkien lyhyydestä huolimatta niistä kertyy eläkettä. Kun työnantaja on huolehtinut työeläkemaksujen hoitamisesta, työeläkeasioista ei sen kummemmin tarvitse murehtia.

Omaa työeläkeotetta pääsee tutkimaan kirjautumalla Työeläke.fi -sivun palveluun verkkopankkitunnuksilla. Otteella näkyvät tiedot kaikista työansioista, joista on karttunut eläkettä. Työskentelytiedot ovat edellisvuoteen saakka, eli aivan tuoreimpia tietoja työeläkeotteelta ei näe. Tärkeintä on tarkistaa, että kaikki työsuhteesi ja yrittäjätoimintasi näkyvät otteella ja että palkka- ja työtulotiedot ovat oikein. Samalla voi vaikka muistella entisiä työpaikkojaan.

– Mä en tiennyt, että täältähän näkyy kaikki työpaikat missä oon ollut!

Soikun työeläke vielä pieni

Eläkkeen perustana oleva ansio tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, kuinka paljon missäkin työpaikassa on tienannut kyseisenä vuonna tai mikä on ollut yrittäjän työtulo. Eläke vuoden 2015 tasossa on kustakin työstä kertyneen eläkkeen määrä muutettuna vastaamaan vuoden 2015 rahanarvoa.

– Työeläkeotteen lukeminen oli mulle uutta. Tajusin, että mitä enemmän teen töitä ja mitä enemmän tienaan, sitä enemmän saan myös eläkettä sitten aikanaan.

Palkkatietojen lisäksi työeläkeotteella näkyy kustakin työsuhteesta kertynyt eläke. Hetken eläkekertymäänsä tarkastellut Soikku tuumaa lopuksi, että nykyisellä eläkepotilla ei paljoa juhlittaisi.

– Töitä on siis tehtävä vielä pitkään.

Kuvat: Karoliina Paatos

Lisää ajankohtaisia ilmoituksia