Ruotsin eläkkeet nousevat

Ruotsin lakisääteiset eläkkeet nousevat vuoden alusta.  Maksuilmoitukset ja Oranssit kirjekuoret lähetetään asiakkaille alkuvuonna. Ilmoitukset ja kirjekuoret lähetetään myös Suomessa asuville asiakkaille.

Ruotsin ansainta- ja lisäeläkettä (inkomst- och tilläggspension) korotetaan 1,4 prosenttia. Ruotsin takuueläkettä (garantipension) korotetaan 2,2 prosenttia.

Rahastoeläkkeen (premiepension) arvo vaihtelee valittujen rahastojen sekä rahastomarkkinatilanteen mukaan.

Maksuilmoitus Ruotsin eläkkeestä lähetetään tammikuun aikana

Niille, jotka saavat Ruotsista eläkettä, lähetetään vuosittain maksuilmoitus joko Pensionsmyndighetenistä tai Försäkringskassanista tai kummastakin sen mukaan, mitkä etuudet ovat maksussa.

Jos maksuilmoitus ei ole saapunut tammikuun loppuun mennessä, voit tiedustella sitä suoraan Pensionsmyndigheteniltä tai Försäkringskassanilta.

Oranssin kirjekuoren lähetysaikataulu

Orange kuvert eli oranssi kirjekuori on Ruotsin lakisääteistä eläketurvaa koskeva eläkeote. Eläkeote lähetetään kaikille vuonna 1938 ja sen jälkeen syntyneille henkilöille, jotka ovat oikeutettuja Ruotsin eläkkeeseen. Kirjeen saaminen edellyttää myös, että omat ajankohtaiset osoitetiedot ovat Ruotsin eläkelaitosten tiedossa.

Suomessa asuville eläkkeensaajille oranssi kirjekuori lähetetään 14.-18.1.2019. Kirjeessä kerrotaan, kuinka paljon eläkettä maksetaan kuukausittain sekä eläkkeen maksupäivät. Lisäksi kirjeessä on tietoa rahastoeläkkeestä, jos siihen on oikeus.

Suomalaisille eläkevakuutetuille, jotka eivät vielä ole eläkkeellä, oranssi kirjekuori lähetetään 18.2.2019 alkaen. Kirje sisältää tiedon tähän mennessä tienaamastasi eläkepääomasta sekä mistä eläkepääoma on muodostunut.

Oranssissa kirjekuoressa ei enää ole arviota eläkkeen määrästä. Eläkearvion voi pyytää Pensionsmyndighetenin asiakaspalvelusta tai katsoa Pensionsmyndighetenin Mina sidor -verkkopalvelusta.

Toistaiseksi Mina sidor -verkkopalveluun pääsee kirjautumaan vain ruotsalaisilla pankki- tai e-tunnuksilla.

Lisätietoja

Försäkringskassan – yhteystiedot

Pensionsmyndigheten – yhteystiedot

Pensionsmyndigheten – eläkkeet 2019

Pensionsmyndigheten – oranssi kirjekuori

Pensionsmyndigheten – eläkeasiat suomeksi

 

Lisää ajankohtaisia ilmoituksia