Kun eläke kertyy palasista

Kuvituskuvassa yrittäjä Nathalie Mutka

Kun Nathalie Mutka aloitti ranskan ja englannin kielen opinnot Jyväskylän yliopistossa, hän ei arvannut päätyvänsä yrittäjäksi. Eläketurvaa ehti kertyä ennen yrittäjyyttä palkkatyöstä kotimaan lisäksi myös Britanniassa. Nyt Nathalie maksaa yrittäjäeläkettä YEL:iä.

Suomea ja ranskaa äidinkielenään puhuvalle Nathalie Mutkalle kielet olivat luonteva valinta pääaineeksi yliopistoon hakiessa. Kun opinnot olivat viiden vuoden opiskelun jälkeen gradua vaille valmiit, Nathalie lähti Erasmus-vaihto-opiskelijaksi yliopistoon Iso-Britanniaan.

Sille tielle hän jäikin kuudeksi vuodeksi. IT-alan myyntitöitä oli Lontoossa tarjolla runsaasti useita kieliä sujuvasti puhuvalle nuorelle. Myös eläketurvaa kertyi.

Eläketurvan kertymisessä on eroja eri maissa

– Britanniassa yrityksen palveluksessa työskentelevillä oli tuolloin mahdollisuus yksityiseen eläkesäästämiseen siten, että työnantaja tuplasi säästöön laitetun rahan.

Kun Nathalie vuonna 2001 palasi Suomeen, hän siirsi Britanniassa karttuneen yksityisen eläkevakuutuksensa suomalaiseen vakuutusyhtiöön.

– Suomalainen vakuutusyhtiö tuntui luotettavammalta ja vakaamalta vuosituhannen vaihteen taloudellisessa tilanteessa.

Suomessa Nathalie teki palkkatöitä neljä vuotta kustannus- ja it-alalla. Tältä ajalta eläketurva kertyi lakisääteisenä työntekijän eläkelain mukaan. Näiden vuosien aikana Nathalie havaitsi palanneensa ulkomailta hyvin pienille työmarkkinoille kotimaahan.

– Halusin vaikuttaa omiin asioihin ja itsenäisempään työhön. Vaihtoehdot olivat rajalliset, joten minun kannatti lähteä yrittämään.​​​

Kuvituskuvassa yrittäjä Nathalie Mutka

Eläkettä ja oikeus päivärahoihin YEL- työtulon perusteella

Suoritettuaan hierojan tutkinnon Nathalie perusti oman Hierontamutka-nimisen hyvinvointialan yrityksen ja hyppäsi suoraan palkkatyöstä yrittäjäksi vuonna 2006. Eläkettä hänelle on ehtinyt kertyä kohtuullisesti YEL- maksuista.

– YEL on ollut minulle iso menoerä, maksoin alusta asti korkeaa YEL:iä noin 600-700 euroa kuussa yhdeksän vuoden ajan. Kun on maksanut maksua, myös eläkettä kertyy. Vaikka maksut ovat suuria, myös yrittäjällä täytyy olla jonkinlainen turva. Kolme kertaa yhdeksän vuoden aikana olen saanut joiltain päiviltä sairauspäivärahaa.

Vuoden 2015 alussa Nathalie koki, ettei tulojen arviointi ollut ennustettavissa samalla tavoin kuin ennen. Tämän vuoksi hän laski työtulonsa pienemmäksi.

– Jouduin työtulon laskemisen jälkeen kyllä nopeasti korjaamaan työtuloani vähän ylöspäin, aina 12 326 euroon, sillä se on työtulon raja, joka oikeuttaa peruspäivärahaan.

Yrittäjä voi pienentää YEL-maksua huonojen aikojen koittaessa 10-20 prosenttia vakituisesta maksusta. Tämä jousto ei vaikuta vahvistettuun työtuloon eikä sen pohjana olevaan sairaus- tai peruspäivärahaan.

– YEL:n 10-20 prosentin jousto on kuitenkin aika pieni. Jos tulot tippuisivat äkillisesti puoleen, jousto ei ehkä riittäisi. Toivoisin, että YEL:iä kehitettäisiin yrittäjälle joustavammaksi. Nythän yrittäjä voi joutua jopa ulosottoon YEL-maksujen maksamisesta, jos työtulot yllättäen laskevat.

– Tällä hetkellä tilanteeni on hyvä ja tarkoitukseni on nostaa työtuloni entiselle tasolle heti kun työtilanne vakiintuu. Toivon kuitenkin, että YEL:iä kehitettäisiin tuottavammaksi niin että se palvelisi paremmin maksajaansa.

Kuvituskuvassa yrittäjä Nathalie Mutka

Tutkinnon suorittaminen mahdollisuus

Nathalien eläkeikä on eläkeuudistuksen voimaantulon jälkeen 65 vuotta 9 kuukautta. Jos nykyinen työ estyisi, yksi mahdollisuus olisi tehdä gradu ja suorittaa akateeminen tutkinto loppuun. Myös tutkinnon suorittamisesta kertyisi eläkettä.

– Perustoimeentulo olisi kuitenkin saatava jostakin gradun teon ajaltakin. Mieluummin tienaan elantoni ja eläketurvani tekemällä työtä.

Kuvat: Karoliina Paatos

Lisää ajankohtaisia ilmoituksia